Bistecca Fiorentina

Ingrediënten

  • 1 mooie dikke T-bone ras Chianina (the real stuff)
  • olijfolie extra vierge
  • grof zeezout en zwarte peper van de molen
  • rucola
  • rozemarijn
  • limoen of citroen (evt een weinig zeste)

Voorbereiding

Bestrijk de Chianina met olijfolie. Laat hem in die olijfolie samen met een weinig rozemarijn en zwarte peperbollen op kamertemperatuur komen. De kooltje in de barbecue zijn ondertussen bedekt met een grijs laagje as. Men kan eventueel ook op de haard of grillen. Leg de T-bone op de rooster en laat hem garen (max saignant). Eens gaar laten rusten onder aluminiumfolie. Snijd het vlees van het been en trancheer het vlees (ong 1,5 cm dikke sneden). Het vlees afwerken met een royale scheut olijfolie, grof zeezout, zwarte peper en een paar druppeltjes limoen. U mag een gerust wat rucola en limoenzeste opleggen.

Bijgerechten 

Krieltjes in de schil met grof zeezout, rozemarijn en olijfolie: krieltjes in partjes rauw in de oven met de ingrediënten ongeveer 30 minuten op 180°C) 
Geroosterde trostomaatjes : de tomaatjes besprenkelen met olijfolie, grof zout en peper. Ze per trosje op een ovenschaal ongeveer 12 minuutjes in een over van 180°C plaatsen

Wijntip

Een toscaans gerecht vraagt een Toscaanse wijn. Persoonlijk neem ik een Vino Nobile de Montepulciano (Poderi Boscarelli) of een mooi gerijpte Brunello di Montalcino ( Casanova di Neri). Een Chianti Classico zal zeker ook niet misstaan.